Inovativni start-up društvo sa ograničenom odgovornošću, „DigitaLLeather doo“ je podržano tokom 10. ciklusa Programa Ranog Razvoja od strane Fonda za Inovacionu Delatnost Republike Srbije (https://www.inovacionifond.rs/cir/program/program-ranog-razvoja). Naziv odobrenog projekta je bio „Workstation for detection of defects on leather cut-parts – 2413“. Cilj ovog projekta je bio izrada radne stanice bazirane na veštačkoj inteligenciji, za potrebe kontrole kvaliteta industrijske kože. U skladu sa inovacionim projektom inovacioni start-up DigitaLLeather doo je osnovan 16.11.2021 godine.

Proces kontrole kvaliteta industrijske kože se u celom svetu, odnosno celoj industriji kože na globalnom nivou, vrši manuelno. Operater kontrole kvaliteta industrijske kože, vizuelno i taktilno vrši pregled celih industrijskih koža ili kožnih isečaka. Na osnovu znanja ili iskustva donosi zaključak o prisutnosti defekata na celoj koži ili kožnom isečku. Zatim proverava tolerancije defekata pomoću mernih pomagala, pa u zavisnosti od proverenog kvaliteta odbacuje ili pušta kožni proizvod dalje u proces. Ovaj proces se u industriji kože tradicionalno primenjuje najverovatnije od osnivanja industrije kože. Problem kod ovog pristupa je pouzdanost procesa koja u potpunosti zavisi od operatera kontrole kvaliteta odnosno ljudskog faktora. Iz tog razloga dolazi do smanjenja kvaliteta kod kupaca i krajnjih korisnika proizvoda od industrijske kože. Takođe, veliki je problem smanjenje iskorišćenja industrijske kože koji direktno utiče na povećanje troškova i otpada u procesu. Propusti od strane operatera kontrole kvaliteta industrijske kože dovode do potrebe za ponovnom proizvodnjom određnih delova i doradom gotovih proizvoda, što dodatno povećava troškove i vreme izrade proizvoda, a zasigurno ima i negativne posledice na kvalitet proizvoda. Iz čega se može zaključiti da ova pojava može dovesti i dovodi do smanjenja konkurentnosti na tržištu.

Naša ideja je bila da napravimo prototip tehničkog rešenja, baziran na primeni veštačke inteligencije, pomoću koga bismo umanjili uticaj ljudskog faktora u procesu kontrole kvaliteta kožnih isečaka. Ideja je potekla u kompaniji koja je dobavljač kožnih proizvoda za automobilsku industriju, što nam je dalo dodatne uvide u sam proces i postupak kontrole kvaliteta kožnih isečaka u industrijskim uslovima. Napornim istraživanjem tržišta i konkurencije, došli smo do zaključaka iz kog razloga još uvek ne postoji stabilno rešenje na tržištu i odlučili se da budemo pioniri u primeni veštačke inteligencije za otkrivanje defekata na industrijskoj koži u Srbiji i regionu. Naša zamisao je bila da digitalizujemo znanje i iskustvo operatera kontrole kvalieta industrijske kože, koji rade u kompaniji koja već poseduje domensko znanje i iskustvo, i ima naručene stabilne količine proizvoda od industrijske kože koji se serijski proizvode.

Projekat „Workstation for detection of defects on leather cut-parts – 2413“ je trajao godinu dana i rezultovao izradom tehničkog rešenja baziranog na veštačkoj inteligenciji koji smo nazvali „Prototip P1-22“. Prilikom testiranja rešenja u industrijskim uslovima, postignuti su zadovoljavajući rezultati pri otkrivanju i klasifikovanju defekata, u odgovarajućim vremenskim okvirima pojedinačne kontrole isečenih kožnih delova. Nivo tehničke zrelosti razvijenog prototipa je TRL 5. Prototip P1-22 se sastoji iz hardvera i softvera. Hardver je izrađen u vidu svetlosne komore, četvrtastog oblika, polu-otvorenog tipa, u koju se postavljaju delovi isečene industrijske kože i pomoću kamere i odgovarajućeg osvetljenja vrši digitalizacija kožnog isečka. Softverski deo rešenja se sastoji iz API bazirane na veštačkoj inteligenciji pomoću koje se vrši otkrivanje i klasifikovanje defekata ukoliko su otkriveni na kožnom isečku. Celokupno tehničko rešenje je podržano i softverskom web aplikacijom za upravljanje podacima o proizvodu, pomoću koje se korisnici i druge zainteresovane strane mogu pravovremeno informisati o performansama koje ostvaruje navedeni proces kontrole kvaliteta industrijske kože.

SR