Projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije (https://www.undp.org/sr/serbia/projects/eu-za-zelenu-agendu-u-srbiji).

Inovativni start-up DigitaLLeather doo je u okviru ovog projekta prošao fazu akceleracije. Cilj akceleracije je bio upoznavanje sa timovima i projektnim idejama, razmena znanja i iskustava među timovima, i naravno obuka o pripremi projektnog dokumenta, kao i prateće metodologije za procenu usklađenosti sa zakonodavstvom. DigitaLLeather doo je bio svrstan u oblast „cirkularna ekonomija za resursnu efikasnost i industrijsku simbiozu“. Faza akceleracije je trajala 3 meseca. Svaki tim je imao svog opredeljenog grupnog mentora koji je usmeravao tim ka razvoju i praćenju radionica. Mentor DigitaLLeather doo tima je bio Dr Vladimir Adamović. DigitaLLeather doo tim su činili Dr Nikola Banduka i student doktorskih studija na FON-u Miloš Bijanić. Timovi su učestvali u kreativnim, interaktivnim i celodnevnim radionicama na kojima su stekli određena znanja i veštine za izradu svog biznis plana i projektnog dokumenta. DigitaLLeather doo tim je ostvario maksimalan broj bodova tokom faze akceleracije rezultatima zalaganja tima. Radionice su sprovodili razni eksperti iz javnog i privatnog sektora sa bogatim domenskim znanjem.

 Aktivnosti koje su bile obuhvaćene ovim akceleratorom su:

  1. Radionica o Cirkularnoj ekonomiji i izrada modela cirkularnosti preduzeća;
  2. Radionica o razvoju projektnog dokumenta (stakeholderi, aktivnosti, rizici, uticaji, itd.);
  3. Radionica o razvoju poslovanja, instrumentima finansiranja, izradi budžeta projekta, izradi marketing i prodajnog plana;
  4. Izračunavanje i procena GHG emisija štetnih gasova;
  5. Predavanje i radionica o javnom nastupu i proba javnog nastupa;
  6. Radionica o rodnoj ravnopravnosti.

Faza akceleracije je uspešno završena 20.09.2023. godine prezentacijom projekata od strane svih učesnika koji su učestvovali u akceleratoru UNDP-a. DigitaLLeather doo tim je predstavio svoju inovativnu ideju za otkrivanje defekata na industrijskoj koži primenom veštačke inteligencije.

SR